Ponts per l’acollida

Ponts per l’acollida (#PontsPerlAcollida) és un projecte escolar de reflexió sobre el dret d’asil en què han participat  dotze escoles de la ciutat (Salesians, Benviure, Montbaig, Ciutat Cooperativa, Parellada, Barrufet, Marianao, Pedagògium Cos, Ciurana, Antoni Gaudí, Santo Tomàs i Antoni Tàpies). La campanya als OPIS que omple de color els carrers de la ciutat, recull el debat i les reflexions sorgides a les aules. Aquesta proposta que conclourà el dia 20 de juny amb una instal·lació artística comunitària, constitueix l’element central de la programació del Dia Mundial de les Persones Refugiades  2021 (DMPR 2021).

Per cinquè any consecutiu, en el marc de la commemoració del DMPR,  les escoles de la ciutat han participat en aquest projecte escolar que comença amb una reflexió a les escoles i finalitza a la Plaça de l’Ajuntament amb una peça artística conjunta.  Impulsat des de la Unitat de Cooperació, Solidaritat, Pau, Mediació i Restauració Comunitària,  el Can Castell Centre d’Art  i el suport de la Diputació de Barcelona i la Fundació Agbar, cada any el projecte compta amb la col·laboració d’un/a artista local que participa en el disseny artístic de la proposta. En aquesta ocasió ha estat Nien Boots, artista holandesa veïna de Sant Boi que alhora és l’ànima del projecte europeu Bridges, un projecte sobre integració que es realitza en el marc d’una convocatòria Erasmus+.

Un taller sobre el dret d’asil

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) ha explicat als trenta-un grup classe participants en el projecte i  més de set-cents nens i nenes de 5è i 6è de primària, la situació de les persones refugiades arreu del món i els motius que les empenyen a fugir de casa seva. Així mateix, les normes internacionals de drets humans, com la Convenció de Ginebra, on es defineix aquesta figura i les obligacions dels Estats signants en relació a la protecció d’aquestes persones i la garantia dels seus drets. Però…en què consisteix una acollida digna? Com podem contribuir-hi?

Una proposta plàstica a partir d’uns maons de fusta

La reflexió dels  i les alumnes, nodrida a partir d’aquest taller amb la CCAR i el debat a l’aula, s’ha plasmat en el treball plàstic que veiem als OPIS. A través d’uns maons de fusta i treballant diferents tipografies,  els i les alumnes apunten quins són, des de la seva perspectiva, els  aspectes fonamentals per l’acollida.  L’alumnat de l’Escola Barrufet ho sintetitza en aquestes dues frases: Estem junts en aquest món. Adéu al patiment i la guerra, hola a la Pau! Aquests maons són la base  de la instal·lació artística que ocuparà la plaça el 20 de juny. 

De Bridges a Ponts per l’acollida

Ponts per l’acollida s’enllaça amb el projecte europeu Bridges que pretén generar, a través d’una col·laboració artística internacional entre joves de Sant Boi i de Munich, una reflexió sobre els processos d’integració. A partir de l’acompanyament de Nien Boots, els i les joves santboians participants en el projecte seran els encarregats de convertir aquests maons en un la instal·lació comunitària que ocuparà la Plaça de l’Ajuntament per reivindicar l’acollida.

Un projecte en l’àmbit educatiu en una programació de ciutat

Ponts per l’acollida s’integra, al seu torn, en una programació més àmplia que aglutina les activitats impulsades per diverses entitats  de reflexió sobre el dret d’asil: el dijous 18 de juny el webinar “El dret d’asil en risc.  La mobilitat humana com a dret i l’acollida com a obligació” (organitzat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament); divendres  18 de juny la roda de premsa en streaming de presentació de l’Informe anual de CEAR (organitzada per la CCAR);  l’exposició en línia “En un pie a cada lado” que es podrà veure a partir del dia 14 de juny, de l’entitat Dunia Kato; el cap de setmana del 26 i 27 de juny el Festival Música Sense Fronteres de l’entitat santboiana Destí Orígen que tindrà lloc als Jardins de l’Ateneu santboià; i, per finalitzar,  l’exposició a Can Massallera  sobre Las Maras al Salvador, Honduras i Guatemala en el marc de la campanya de sensibilització sobre les Maras al Triangle Nord de Centreamèrica, també del FCCD.

Desplaça cap amunt