Activitats i recursos sobre Pau i Refugi

Davant la situació creada per la guerra a Ucraïna, a continuació us detallem alguns dels recursos i activitats sobre pau i refugi que podeu utilitzar des de les escoles i centres d’educació no formal, que oferim durant el curs escolar:

ACTIVITATS I RECURSOS DEL CATÀLEG D’ACTIVITATS EDUCATIVES 

Primària: https://www.youtube.com/watch?v=c-1t6Xq4yTY

Secundària: https://www.youtube.com/watch?v=pfHpGRqlDYE

Batxillerat i adults: https://www.youtube.com/watch?v=dfrKWhc3cxM

  • “El dret a emigrar i el dret d’asil: què són els desplaçaments forçats?”

http://catalegactivitatseducativessantboi.com/courses/el-dret-a-emigrar-i-el-dret-a-lasil-que-son-els-desplacaments-forcats/

Adreçat a Primària, Secundària i Batxillerat (adaptat segons franja d’edat)

Facilita: Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat

  • La Nur i en Llorenç cerquen un país en pau”

http://catalegactivitatseducativessantboi.com/courses/la-nur-i-en-llorenc-cerquen-un-pais-en-pau/

Adreçat a l’alumnat de Primària

Facilita: Ombu Acció

  • Repensem la pau: cap a la no violència”

http://catalegactivitatseducativessantboi.com/courses/repensem-la-pau-cap-a-la-no-violencia/

Adreçat a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO

Facilita : Grup Eirene

  • Solucionem els conflictes en pau

http://catalegactivitatseducativessantboi.com/courses/solucionem-els-conflictes-en-pau/

Adreçat a l’alumnat de Primària

Facilita: Escola de Cultura de Pau

  • “Maleta pedagògica” de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat: al següent enllaç podràs descarregar-te la MALETA PEDAGÒGICA amb un munt de materials per treballar a l’aula la inclusió de les persones refugiades a la nostra societat: 

http://escolesrefugi.com/

Recurs en línia -Adreçat a totes les edats

 

MATERIAL AUDIOVISUAL REFUGI EN CURT

Refugi en curt és un projecte adreçat a la comunitat docent i altres equips socioeducatius, que ofereix un conjunt de recursos audiovisuals educatius sobre infants i joves en situació de refugi. Consta d’una selecció de curtmetratges accessibles i recomanats segons nivells educatius (edats), amb material didàctic de suport, que confronten l’estereotip de la persona refugiada com a víctima i presenten experiències de persones empoderades, crítiques i plenament conscients. El projecte apropa alumnat i participants en activitats socioeducatives a realitats diferents que viuen persones refugiades, especialment infants i joves, mitjançant un ventall d’opcions molt flexibles i que funcionen a la carta.

Com s’hi accedeix?

A través dels curtmetratges i material pedagògic disponible al web www.refugiencurt.orgmitjançant registre gratuït, hi ha 17 curtmetratges a disposició de tot tipus de professionals de l’educació, especificant la seva idoneïtat en base a cicles educatius (des de cicle mitjà de primària fins a l’edat adulta). Cadascuna les peces va acompanyada de material didàctic creat específicament per tractar aquell contingut des d’una vessant pedagògica.

DIA MUNDIAL DE LA NARRACIÓ ORAL

Per onzè any consecutiu l’Escola Pedagogium Cos celebrarà el Dia Mundial de la Narració Oral durant el mes d’abril amb un acte obert a les famílies on es fa una narració i teatralització de contes per part de l’alumnat de 4t de Primaria, acompanyat de l’orquestra de l’Escola Municipal de Música Blai Net. L’escola centrarà aquesta edició a parlar de Dones, infants i Refugi i, per a preparar-la, l’alumnat ha fet el taller “La migració i el refugi a través de l’art” i ha visitat l’exposició  “Xwebûn, sigues qui vols ser”, una mostra de peces artístiques elaborades per dones i infants refugiats al Kurdistan, fruit del projecte Titularts impulsat per Creart i Ciemen. L’exposició es podrà veure a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer fins el 22 de març.

 

COMMEMORACIÓ DEL DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES

Enguany, 13 escoles de Sant Boi s’han sumat a participar del projecte escolar que organitzem cada any per conmemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades, que es va endegar el 2017 en el marc del compromís de Sant Boi com a Ciutat Refugi i aquest 2022 celebrarà la seva 6ª edició.

La proposta d’enguany vol aprofundir en la situació del desplaçament forçat al món, i s’articularà a través d’un taller de reflexió amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i una proposta de treball plàstic que donarà lloc a una obra col·lectiva el dia 20 de juny a la Plaça de l’Ajuntament.

Si voleu més informació sobre la proposta o us voleu animar a participar-hi, només cal que escriviu un correu a   sensibilitzaciocooperacio@santboi.cat.

 

ALTRES RECURSOS PER TREBALLAR EL CONFLICTE A UCRAÏNA

 

Recurs educatiu: “Ucraïna, què està passant?”

El CeDRe de la Coordinadora ha elaborat una guia per als centres educatius què vol donar resposta als dubtes que des de fa dies ens plantegen les escoles: 

https://www.solidaries.org/actualitat/noticies/nou-recurs-educatiu-ucraina-que-esta-passant-3421/

Idees i recursos per abordar la guerra d’Ucraïna.

El CRP de Santa Coloma de Gramanet fa un recull d’idees i recursos que ha elaborat “El diari de l’educació” per abordar la guerra d’Ucraïna:

https://serveiseducatius.xtec.cat/santacolomag/portada/idees-i-recursos-per-abordar-la-guerra-ducraina/

“Per evitar conflictes com el d’Ucraïna: eduquem per a la pau”.

LaFede.cat recull en aquest article algunes de les eines eines clau per a fer prevenció de conflictes a les aules i treballar per un món en pau:

https://www.lafede.cat/ca/per-evitar-conflictes-com-el-ducraina-eduquem-per-a-la-pau/

Desplaça cap amunt