Solidaritat amb la població víctima del conflicte armat a Ucraïna: recursos, campanyes i informació d’interès.

El 24 de febrer de 2022, la Federació Russa va iniciar una ofensiva militar contra Ucraïna. En només una setmana, més de 1.735.068 persones, segons ACNUR, s’han vist forçades a desplaçar-se a l’interior del país i als països fronterers de la Unió Europea. La ciutadania pateix una crisi humanitària que ha deixat milers de persones sense les necessitats bàsiques cobertes. Aquestes xifres se sumen a les prop de 90.000 persones refugiades i sol·licitants d’asil en els vuit anys de conflicte al Donbass que ha afectat 1,68 milions de persones.

COM PUC COL·LABORAR ? CANALS I CIRCUITS HABILITATS

Davant la voluntat de la ciutadania de la nostra ciutat d’oferir suport a la població afectada pel conflicte, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, en la línia que estableixen la majoria d’organitzacions internacionals, destaca que la forma més efectiva de canalitzar l’ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny o en la defensa del dret d’asil.

Si vols col· laborar amb la població afectada per la guerra d’Ucraïna, aquestes organitzacions estan treballant sobre el terreny o en la defensa del dret d’asil i l’atenció de les persones refugiades. Pots clicar sobre cadascun dels enllaços per a conèixer les opcions per ajudar. 

CAMPANYES ECONÒMIQUES

La ciutadania  pot col· laborar en la campanya del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que ha habilitat per donar suport a les víctimes del conflicte a Ucraïna. En aquest cas, s’han habilitat diferents números de compte per canalitzar les aportacions; per participar, s’ha d’omplir el següent full de compromís i seguir les instruccions per enviar la documentació al Fons. Al mateix document trobareu els números IBAN on es poden fer les aportacions:

Descarrega el full de compromís per participar a la campanya

Des del FCCD es desaconsellen les campanyes de recollida de materials de qualsevol tipus. En aquestes situacions són més efectives les aportacions econòmiques perquè les entitats especialitzades puguin adquirir els materials necessaris adequats a cada circumstància i en els països on es durà a terme el projecte o projectes, davant les dificultats per fer alguns tipus d’enviaments fora dels canals que ja estan habilitats específicament per canalitzar l’ajuda humanitària.

Per això, totes les aportacions rebudes formaran part d’un fons comú. Els recursos es destinaran a accions concretes que el Fons Català identificarà, d’acord amb les necessitats identificades i les peticions realitzades, a través dels projectes presentats per les entitats humanitàries i als municipis implicats als països veïns i/o a Ucraïna.

Des de Creu Roja també s’han habilitat diversos canals per centralitzar les aportacions a la campanya, als següents números de compte i també per via SMS i BIZUM.

Comptes Bancaris

 • SANTANDER: ES44 0049 0001 5321 1002 2225
 • BBVA: ES92 0182 2370 4600 1002 2227
 • CAIXABANK: ES28 2100 0600 8502 0196 0066
 • SABADELL: ES31 0081 5232 2800 0108 4716
 • BANKINTER: ES75 0128 0010 9701 0012 1395
 • B.COOPERATIVO: ES86 0198 0500 8020 2205 3421
 • TRIODOS: ES18 1491 0001 2130 0008 9598

BIZUM

 • SANTANDER: 33512
 • BBVA: 33467
 • CAIXABANK: 04057
 • SABADELL: 04048
 • BANKINTER: 00087
 • B.COOPERATIVO: 02727

SMS

 • Envia UCRANIA al 28092 dona 1,20€
 • Envia UCRANIA al 38088 dona 3,00€
 • Envia UCRANIA al 38092 dona 6,00€

Descarrega el document 

Protecció: ACNUR presta serveis d’assistència jurídica, suport psicosocial i gestió de casos, posant en contacte a les persones amb els serveis públics.

Articles d’emergència: L’Agència proporciona articles no alimentaris i presta assistència a persones amb necessitats específiques.

Refugi: ACNUR ajuda a la reconstrucció de les cases danyades pel conflicte, lliura kits de reparació de refugis d’emergència i du a terme reparacions a petita escala de la infraestructura social.

 

La CCAR treballa en l’atenció integral de les persones refugiades i migrades d’ençà que arriben a l’estat espanyol. Acompanyen aquestes persones amb els objectius de promoure el seu desenvolupament integral i que puguin assolir una inclusió social plena, una ciutadania de ple dret. Gestionen diversos pisos d’acollida, els acompanyen en la cerca de feina, habitatge, per fer tràmits administratius (empadronament, inscripció d’infants en escoles) i jurídics (sol·licituds d’asil, tramitació d’expedients, assessorament legal i altres).

Què pots fer tu? Si coneixes alguna persona migrada o refugiada que necessiti assessorament i no sàpiga on recórrer, li pots donar el contacte de CCAR: ccar@ccar-cear.orgI a Sant Boi els pots trobar a:

Pots trobar més ONG’s amb les que col·laborar a: Conflicte a Ucraïna. Cooperació catalana (gencat.cat)

CAMPANYES DE RECOLLIDA DE MATERIAL

Seguint les recomanacions que ha fet el Govern de Catalunya (Conflicte a Ucraïna. Cooperació catalana – gencat.cat) i les entitats especialitzades en l’ajuda humanitària i d’emergència, des de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat pensem que són més efectives les aportacions econòmiques perquè les entitats especialitzades puguin adquirir els materials necessaris adequats a cada circumstància. 

Tot i així, des de l’Ajuntament hem donat suport a la iniciativa que ha coordinat l’Associació de Voluntariat de Protecció Civil de Sant Boi de Llobregat els dies 3, 4 i 5 de març (en horari de matí i tarda) per recollir aliments, productes d’higiene personal i materials de primers auxilis adreçats a la població víctima del conflicte armat d’Ucraïna.

Entre els dos estands ubicats a la plaça Catalunya i a la plaça de la República (Mercat de la Muntanyeta), s’han recollit 11.950 kg de productes, distribuïts de la següent manera:

 • 10.150 Kg d’aliments.
 • 600 Kg de material d’higiene.
 • 500 Kg de bolquers.
 • 400 Kg de roba.
 • 300 Kg de material sanitari i medicaments.

Ja s’han realitzat 3 viatges al magatzem logístic a Sant Fost de Campcentelles per traslladar tot el material, després d’haver estat revisat, classificat i empaquetat, especialment el material sanitari i medicaments que s’han revisat per personal amb formació sanitària.

L’Associació de Protecció Civil de Sant Boi, mitjançant la Coordinadora Operativa d’Associacions de Voluntariat de Protecció Civil de Catalunya Civil s’està coordinant amb el Consolat d’Ucraïna a Barcelona per l’enviament del material recollit a la frontera de Polònia i Ucraïna.

QUÈ HI FA L’AJUNTAMENT?

Si tens qualsevol dubte sobre les diferents vies de col·laboració o accions impulsades des de l’Ajuntament pots escriure un correu a: sensibilitzaciocooperacio@santboi.cat

 QUÈ FER SI NECESSITO INFORMACIÓ SOBRE PROTECCIÓ INTERNACIONAL I DRET D’ASIL?

PIO (Punt d’Informació i Orientació sobre protecció internacional)

Si coneixes alguna persona migrada o refugiada que necessiti assessorament i no sàpiga on recórrer, pots compartir la informació del PIO, de la Comissió Catalana d’Ajuda al refugiat (CCAR).

El PIO és un servei d’atenció personalitzada que s’ofereix informació i orientació sobre protecció internacional i dret d’asil, adreçada principalment a persones i famílies que volen sol·licitar l’asil, persones que estan pendents d’entrar al Programa Estatal d’Acollida o n’han quedat excloses, o persones que es troben en situació d’irregularitat perquè se’ls ha denegat l’asil.

Tenen una oficia a Sant Boi, i es pot contactar per demanar cita prèvia a:

 • Mail per demanar cita prèvia: pio.santboi@ccar-cear.org
 • Telèfon: 93 628 97 60
 • Horari: Dimecres de 10h a 13:30h
 • Carrer Frederic Mistral 2, Sant Boi de Llobregat

Pots trobar tota la informació del PIO a www.santboi.cat o en aquest enllaç.

Informació sobre la directiva 2001/55/CE de la Comissió Europea

El passat 3 de març, el Consell de la Unió Europea, a proposta de la Comissió, va donar llum verda a l’activació de la Directiva 2001/55/CE que permetrà posar en marxa un sistema per atorgar de forma automàtica el DRET DE PROTECCIÓ TEMPORAL als ciutadans ucraïnesos.

Aquesta protecció temporal habilitarà els beneficiaris a romandre en el territori de la Unió Europea, alhora que obliga als Estats Membres a garantir-los els drets bàsics durant un any, que podrà ser prorrogat en cas de que persisteixi la situació impeditiva de tornar al seu país i sens perjudici que paral·lelament es puguin acudir a les vies ordinàries de sol·licitud d’asil.

En el cas de l’Estat espanyol, alguns dels drets que comporta el fet de ser beneficiari de protecció temporal són:

 • Llibertat de circulació i residència per tot el territori Espanyol, amb possibles mesures cautelars previstes a la Llei Orgànica 4/2000 i a la Llei 12/2009.
 • Autorització de residència, amb possibles renovacions anuals.
 • Acollida al territori nacional.
 • Autorització per a treballar.
 • Ajudes socials.
 • Reagrupament familiar.
 • Sol·licitud d’asil: paral·lelament a la protecció temporal, el beneficiari podrà sol·licitar la protecció internacional en virtut dels termes establerts en la Llei 12/2009, de 30 d’octubre, reguladora del dret d’asil i de la protecció subsidiària

Pots consultar tota la informació de la directiva al següent document.

ALTRES INFORMACIONS

RESTABLIMENT DE CONTACTE AMB FAMILIARS

Davant la situació en que es troben moltes persones que intenten posar-se en contacte amb familiars, Creu Roja ha habilitat diferents canals per traslladar la informació, i ha habilitat el formulari que facilitem a continuació.

Informació a disposició de la comunitat ucraïnesa a Espanya

 • Email: busquedas@cruzroja.es
 • Telèfon: + 34 678 443834
 • Telèfon: 900 221122

Les persones amb familiars residents a Ucraïna poden contactar amb el consolat corresponent a la nacionalitat de les persones a les quals es busca.

En el cas de nacionalitat ucraïnesa o amb residència legal a Ucraïna, les dades de contacte són:

 • Ambaixada d’Ucraïna a Madrid
  • Telèfon: +34 917 489360
  • Email: emb_es@mfa.gov.ua
 • Consolat d’Ucraïna a Madrid
  • Telèfon: +34 91 7489378
 • Consolat d’Ucraïna a Barcelona
  • Telèfon: +34 93 4028956

En el cas de persones amb nacionalitat espanyola:

 • Emergències consulars (Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació Internacional)
  • Telèfon: + 34 91 0001249

Si busques un familiar, omple el següent formulari: FORMULARI

Descarga esta información en castellano (PDF)

CRITERIS PER L’ENVIAMENT DE MEDICAMENTS

Com explica l’ONG Farmamundi, pel que fa a l’enviament de medicaments i materials sanitaris, de la mateixa manera que amb els altres materials, hi ha dificultats en poder fer enviaments, ja que s’han de garantir i complir els estàndards de l’Agència Europea de Medicaments. 

Per aquest motiu, es recomana canalitzar les aportacions de medicaments a través de canals i organitzacions especialitzades. 

En aquest cas, compartim les recomanacions de Farmamundi. 

La ONGD Farmamundi, com a distribuïdora d’ajuda humanitària sense ànim de lucre, acreditat per la Direcció General d’Operacions d’Ajuda Humanitària de la Unió Europea (ECHO per les seves sigles en anglès), i entitat proveïdora de medicaments i material sanitari a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), ha participat en el primer enviament humanitari realitzat a Ucraïna per part del Ministeri de Relacions Exteriors i Cooperació, a través de l’Oficina d’Acció Humanitària i Emergències de la AECID.

Amb l’objectiu de continuar donant suport a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna, des de Farmamundi posen a la disposició de tota la ciutadania el següent número de compte per al desenvolupament d’accions humanitàries, incloent el subministrament de medicaments i material sanitari.

BANKINTER ES36-0128-7632-7701-0001-2607

Més informació a https://farmaceuticosmundi.org/necesitamos-tu-ayuda-ucrania/

RECURSOS

Guia sobre l’asil a Espanya per a persones afectades per la guerra a Ucraïna (CCAR).

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat publica una guia que detalla les diverses vies de protecció per a la població ucraïnesa desplaçada.

Peticions d’Amnistia Internacional a les Nacions Unides i a la Unió Europea amb relació a la situació a Ucraïna i Rússia

Amnistia Internacional fa públiques les peticions als organismes internacionals per protegir els drets humans de la població afectada pel conflicte armat.

Per què desaconsellem les recollides de materials solidàries?

La Coordinadora d’ONG Solidàries explica com, en situacions d’emergència humanitària, s’activa ràpidament la solidaritat ciutadana. L’article recull com evitar els impactes negatius d’algunes iniciatives de recollida de material i aliments, i ofereix una sèrie de recomanacions per a una contribució positiva.

Enfocament de Pau

Opinions sobre la guerra a Ucraïna amb perspectiva de pau. 

Davant la complexitat de la situació, compartim un recull d’articles i textos d’opinió, amb perspectiva pacifista que han elaborat des de l’Institut Català Internacional per la Pau:

Tota la informació a ICIP.cat 

Informació sobre el terreny: les claus per entendre el conflicte a Ucraïna.

Us compartim els recursos i el seguiment que estan fent des de la revista 5W, per comprendre algunes de les claus del conflicte, la cronologia i els esdeveniments que estan succeïnt en les darreres hores.

Accés a la guia de 5W: https://www.revista5w.com/temas/conflictos/las-claves-para-entender-el-conflicto-de-ucrania-48471

Signa la petició d’Amnistia Internacional per exigir la fi del conflicte

Amnistia Internacional ha iniciat una campanya de recollida de firmes per exigir al Ministeri de Defensa de la Federació Russa que posi fi a l’agressió a Ucraïna.

Signa la petició en aquest enllaç.

MOBILITZACIONS

Anirem informant sobre les convocatòries de mobilitzacions que vagin sorgint al llarg dels propers dies.

Desplaça cap amunt