#SiguemRefugi i #Desplaçades

La commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2022 denuncia la situació de desplaçament forçat al món (#Desplaçades) i reivindica el nostre paper com a Ciutat Refugi, amb la campanya #Siguem Refugi. A més, gràcies a dues propostes en l’àmbit del cinema d’animació (la mostra de curtmetratges dirigida a infants Refugi en Curt i la pel·lícula d’animació per adults Flee) ens acostem a la vivència del refugi en diferents llocs del món.

#SiguemRefugi és una campanya liderada des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament amb l’impuls de vint-i-un municipis, entre ells Sant Boi, per visibilitzar la situació d’estancament en camps de refugiats en què malviuen milions de persones arreu del món. Amb aquesta campanya es visibilitza la situació en disset campaments de refugiats repartits arreu del planeta a partir de la pàgina web www.siguemrefugi que recull informació de la situació de cada camp de refugiat i també testimonis de persones que hi viuen. Aquesta campanya es materialitza també en una exposició de carrer que es podrà veure en les diferents ciutats participants. A Sant Boi, la Plaça de l’Ajuntament acollirà la situació que es viu en els camps de refugiats europeus: Macrocampamento Las Raíces (Tenerife, Illes Canàries), . Camp Karatepe II – Moria 2.0 (Lesbos, Grècia), Frontera de Bòsnia i H.- Croàcia -camps informals squads i el Camp de trànsit de Sombor o Sîd (Sèrbia).

Cartell DMPR 2022

#Desplaçades és una invitació a la reflexió i a l’acció dels centres educatius envers el dret al refugi a través de la creació d’una instal·lació artística comunitària que ocuparà la Plaça de l’Ajuntament el 20J. Aquest projecte, amb més de cinc anys de trajectòria, sorgeix de la col·laboració entre l’àmbit de Cooperació, el Can Castells Centre d’Art, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’acompanyament artístic de Nien Boots. En aquesta ocasió, catorze escoles i un total de 596 alumnes de 4t, 5è i 6è de primària s’han sumat al repte de reflexionar a les aules sobre la situació del refugi arreu del món, en aquest cas amb una mirada molt atenta al que està passant a Ucraïna on des que es va iniciar el conflicte ja han sortit del país més de 6.595675 persones refugiades ( ACNUR 25/05/22). A partir d’aquesta mirada al desplaçament forçat arreu del món, situació que pateixen més de 100 milions de persones, han treballat una proposta plàstica on es reutilitza calçat vell com a element simbòlic per alhora donar veu a les seves reflexions i fer visible aquesta realitat. Sabates velles, caminades, viscudes..com les de les persones que fugen dels seus països. Aquestes sabates seran l’essència de la instal·lació que ocuparà la plaça de l’Ajuntament el 20J dialogant amb l’exposició #SiguemRefugi.

La Mostra Refugi en curt ( 18/06, 11.30h, Cal Ninyo) proposa acostar-nos a la situació del refugi arreu del món través de diferents curtmetratges, majoritàriament d’animació, en què a través de les vivències de diferents infants (l’Amal, en Hamid, l’Alí, la Julianne, en Navid i la Rachel) coneixem la situació que viuen les persones refugiades en diferents indrets del món (Eritrea, Afganistan, Zimbàbue, Iran i un país d’Euràsia). El passi serà dinamitzat per Carme Mayugo del projecte Refugi en curt.

Cartell de Flee

Flee , que es podrà veure als Cinemes Can Castellet el 21/06, 19h, és una pel·lícula documental d’animació danesa dirigida per Jonas Poher Rasmussen i escrita per Poher Rasmussen i Amin. Segueix la història d’un home anomenat Amin, que comparteix per primera vegada el seu passat ocult marcat per la fugida de l’Afganistan. La pel·lícula es va estrenar al Festival de Sundance (gener 2021) i des de llavors ha rebut elogis unànimes dels festivals de cinema i la crítica tant pel que fa l’animació, la història, el contingut temàtic, el tema i la representació LGBT. També ha obtingut nombrosos premis principalment en les categories d’animació i documental, inclòs NBR Freedom of Expession i un dels millors documentals a National Board of Review3, així com tres nominacions en els 94a edició dels Premis Òscar, Millor pel·lícula d’animació , Millor llargmetratge documental i Millor pel·lícula internacional i una nominació al Globus d’Or a la Millor Pel·lícula Animada. Posteriorment al passi de la pel·lícula es generarà un espai de col·loqui sobre la situació de refugi de les persones LGTBI amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

Aquesta programació compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Desplaça cap amunt