L’Ajuntament de Sant Boi fa una aportació de 2.000€ a la campanya d’emergència pels terratrèmols al Kurdistan, Síria i Turquia

Diversos terratrèmols han sacsejat el sud de Turquia, Síria i el Kurdistan a primera hora del matí del 6 de febrer de 2023. Fins ara, s’han registrat més de 8.000 víctimes mortals, prop de 40.000 persones ferides i nombrosos danys materials.

Milers de persones s’han quedat sense llar a ple hivern, la zona pateix una epidèmia de còlera i les autoritats temen que el nombre de víctimes continuï augmentant, mentre van fent tasques de rescat.

L’epicentre ha tingut lloc a les províncies d’Ekinozu i Kahramanmaras i ha afectat una àrea d’uns 400 km al voltant, que inclou grans ciutats de Turquia i el Kurdistan com Gaziantep, Adana, Hatay, Diyarbakir on viuen prop de 12 milions de persones, de les quals més de dos milions són refugiats sirians. El terratrèmol també ha afectat el nord-oest de Síria, les províncies d’Alep, Idleb, Latakkia, Tratous i Hama, també com la regió de l’administració autònoma del nord i est de Síria-Rojava, les ciutats d’Afrin i Kobane.

Cal destacar que aquesta nova emergència es produeix en uns territoris castigats per la guerra i les agressions militars on hi ha milions de persones en situació de desplaçaments forçats amb grans necessitats humanitàries i amb tendència clara a agreujar-se. Turquia acull uns 3,6 milions de refugiats sirians, la majoria dels quals viuen a la zona afectada. A Síria els camps de refugiats palestins també s’han vist greument afectats.

En aquest primer moment, les organitzacions humanitàries estan donant suport als esforços de resposta immediata urgent. El Fons Català té una trajectòria de suport a respostes d’emergència en aquests territoris en el marc de la Campanya “Món Local Refugi”. En aquest moment, des del FCCD estan en procés d’identificació de les respostes d’emergència i les entitats aliades durant la fase de reconstrucció post-emergència.

El Fons Català ha fet una crida als ajuntaments i les institucions supramunicipals a sumar-se a aquest procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada. L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha fet una aportació de 2.000€ en suport a la campanya. 

Imatge: Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (@kurdistan24tv)

Quina és la millor manera de donar suport davant l'emergència?

Davant aquesta pregunta habitual quan ens trobem davant de situacions d’emergència humanitària, recordem que si es tracta de ciutadania que vol col· laborar, sempre és molt més efectiu fer aportacions econòmiques a les entitats i organitzacions que ja treballen sobre el terreny o en la defensa del dret d’asil, en comptes d’activar altres tipus d’iniciatives, com poden ser la recollida de materials. Les entitats tenen molta més capacitat d’identificar quines són les necessitats específiques a terreny, que poden anar canviant a mesura que avancen les fases de l’emergència, i per tant activar les respostes més adients. Per més informació sobre aquest tema, podeu llegir el següent article que van elaborar des de la Coordinadora d’ONG Solidàries. 

Lafede.cat ofereix una llista d’organitzacions sobre terreny al Kurdistan, Síria i Turquia per tal de canalitzar l’ajuda humanitària i donar informació de primera mà (*algunes dades poden anar variant en funció de informacions que arriben de les entitats sobre terreny):

ACCIÓ CONTRA LA FAM

Acció Contra la Fam ha enviat al seu equip d’emergències a les zones afectades a tots dos països perquè valori la situació i atendre com més aviat millor el major nombre de persones possibles. Han obert compte corrent per a donacions en aquesta pàgina.

ACNUR

ACNUR està present tant a Turquia com a Síria. Actualment està fent anàlisi de necessitats en consultes amb els respectius governs, autoritats locals, i associacions i organitzacions sobre el terreny. Donada la situació, la resposta d’emergència anirà en la línia de proporcionar refugis d’emergència (és hivern dur a la zona), kits de materials no alimentaris, i kits de roba i elements d’abric. Aquí es pot trobar informació actualitzada i fer aportacions econòmiques.

CIEMEN

El CIEMEN ha obert una crida a la solidaritat amb les persones damnificades pel terratrèmol que aquest 6 de febrer ha afectat zones del Kurdistan, Turquia i Síria. El CIEMEN està en contacte amb les seves dues entitats sòcies a la capital del Kurdistan del Nord, Amed (Diyarbakir), una de les ciutats afectades pel sisme: OSAD i Göç-Der. Les persones pertanyents a aquestes dues entitats se centren en aquests moments, i previsiblement durant aquesta setmana, a cercar supervivents. El desplegament dels serveis d’emergència de l’Estat turc és enormement insuficient, d’acord amb les nostres fonts a la ciutat.

OSAD i Göç-Der els fan saber que les necessitats d’atenció i reconstrucció seran múltiples, en una zona castigada per la marginació a què la sotmeten les autoritats turques. Per aquest motiu han obert un compte corrent per a començar a recollir diners per a poder fer-hi front. El número del compte és ES65 2100 0788 6802 0017 8546.

Un cop superada la urgència actual —rescatar el màxim nombre de persones possible—, OSAD i Göç-Der avaluaran i prioritzaran les necessitats d’ajuda, a partir dels graus d’afectació i tenint en compte les capacitats d’intervenció de totes dues organitzacions, o d’altres si escau. Els diners recollits en la campanya es derivaran cap a les intervencions que ens assenyalin les nostres entitats sòcies a Amed. 

Tota la informació actualitzada de la campanya s’anirà publicant en aquesta pàgina.

CREU ROJA

Tant la Mitja Lluna Roja Turca i la Mitja Lluna Siriana es troben en la primera línia de la catàstrofe. Han mobilitzat personal, estoc i equipament d’emergència i articles per a la cobertura de necessitats bàsiques. Estan també donant suport a les tasques de recerca i rescat, proporcionant assistència psicosocial, distribuint aliments i begudes calentes. Per exemple, la Mitja Lluna Roja Turca disposa de més de 238 persones treballadores i 274 persones voluntàries sobre el terreny, oferint suport a les persones afectades pel terratrèmol amb cinc cuines mòbils, 38 vehicles d’emergència, 1.144 tendes de campanya i 5.000 carpes.

El Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja ja treballa també en l’avaluació dels danys i la planificació de la resposta, més enllà de les respostes immediates de rescat, evacuació i alberg. S’han activitat contribucions econòmiques del Fons d’Emergència per a la Resposta a Desastres (DREF) i es llençarà una Crida Internacional.

Des de la Creu Roja Espanyola s’ha obert una campanya de captació de fons per canalitzar l’ajuda.

EDUCO

Educo, a través de l’Aliança ChildFund, ha posat en marxa els equips a Síria perquè puguin donar resposta immediata després del terratrèmol que ha assolat el nord del país, així com el sud de Turquia. Fa 12 anys que l’Aliança ChildFund treballa a Síria, cosa que ens permet una resposta ràpida i eficaç ja en els primers moments d’aquesta emergència. Ara mateix ens preocupa especialment la situació dels nens i nenes, que fa anys que viuen en un país en guerra.

Donacions Fondo de Emergencias | Educo, ONG de infancia.

ENTRECULTURES

Després dels terratrèmols de dilluns passat a Turquia i Síria, des d’Entreculturas, juntament amb el Servei Jesuïta a Refugiats a l’Orient Mitjà (JRS), han posat en marxa el protocol d’emergència per atendre les persones més afectades, especialment a la zona d’Alep, oferint una primera ajuda d’emergència a la població (serveis d’higiene i aigua potable i suport psicològic). En aquesta zona ja comptaven amb presència des de fa més de 10 anys facilitant serveis de salut i repartiment de medicaments a les persones més necessitades entre les desplaçades internes, els membres de la comunitat local i els retornats, que vivien en condicions precàries. Sempre amb un focus especial en els nens i les nenes, ja que molts es troben sense escolaritzar, treballant en condicions d’explotació per mantenir les seves famílies i afectats per malnutrició i malalties respiratòries.

Es pot col·laborar en aquest enllaç.
 

FARMAMUNDI

Farmamundi, una vegada confirmada la sol·licitud internacional d’ajuda humanitària per part del govern turc, i en plena coordinació amb les autoritats europees i internacionals, ha activat el protocol d’actuació en emergències a través de dues vies: el subministrament de medicaments, material sanitari i kits de traumatologia, i l’acció humanitària i d’emergència dins de Turquia i Síria.

A Síria treballen a la zona nord de la frontera, a la ciutat de Jindris i als camps de refugiats d’Atma i Edleb. A Turquia, assistiran a la població més afectada des de la ciutat de Hatay, Al Rihaneya i Kork khan.

Més informació de la campanya i per fer donacions en aquesta pàgina.

METGES DEL MÓN

Els equips de Metges del Món ja es mobilitzen per arribar a les zones més afectades per a una primera resposta d’emergència. Metges del Món treballa a la regió des del 2008. Dóna suport a l’autoritat local per garantir l’accés als serveis d’atenció primària de salut, incloent-hi desnutrició, assistència en epidèmies, salut mental i suport psicològic, així com atenció a la salut sexual i reproductiva. Ho fa en 14 centres de salut i clíniques mòbils que cobreixen una població d’aproximadament 900.000 persones al nord-est de Síria i prestant directament serveis de salut al nord-oest del país en 12 centres de salut, on s’arriba a més d’un milió de persones.

Es pot col·laborar aquí.

 

Open Arms és una organització especialitzada en accions primera resposta humanitària en l’emergència a mar i a terra, que té com a missió principal protegir la vida. Davant la catàstrofe causada pel terratrèmol que ha sacsejat Turquia i Síria, posa en marxa accions immediates d’avaluació a les zones més afectades pel seïsme amb l’objectiu de desplegar un contingent sanitari de protecció, amb equips mèdics d’emergències que atenguin les necessitats prioritàries inicials identifiquin tant patologies traumàtiques com malalties comunes, en col·laboració amb altres organitzacions de la societat civil.

Per sumar-se a aquesta nova missió a terra es poden fer donacions al següent enllaç.

OXFAM INTERMÓN

Oxfam està realitzant una avaluació general de les necessitats humanitàries i preparant ja la resposta, tant a Turquia com a Síria. El terratrèmol s’ha produït en ple temporal d’hivern, cosa que agreuja encara més les conseqüències per a les persones afectades.

Es poden fer donatius en aquesta pàgina. Oxfam treballa per salvar vides en situacions de crisi humanitària proporcionant aigua, sanejament, aliments i protecció des del primer moment.

SAVE THE CHILDREN

L’entitat és sobre el terreny preparada per respondre davant d’aquesta emergència humanitària. Al nord-oest de Síria, Save the Children està treballant estretament amb les seves organitzacions sòcies per avaluar la magnitud dels danys i proporcionar el suport necessari. A Turquia, estan treballant per avaluar les necessitats i han establert un equip de resposta que donarà suport a la resposta nacional d’emergència a tota la regió, en estreta coordinació amb el govern i les principals parts interessades. Els equips de Save the Children sobre el terreny estan planejant donar suport a les comunitats afectades amb kits per a l’hivern i d’emergència, incloent mantes i roba per a les baixes temperatures. 

Aquest és el seu Fons d’Emergències per a fer donacions.

UNICEF

Les crisis humanitàries amenacen les vides i el futur de nenes i nens, ja sigui per conflictes armats o per desastres naturals, com el recent terratrèmol que ha afectat Turquia i Síria. Gràcies al Fons d’Emergències d’UNICEF poden disposar de recursos per ajudar-los, tant en els primers minuts quan es requereix acció immediata com en situacions prolongades en el temps.

UNRWA

El recent terratrèmol a Turquia i Síria, d’una magnitud de 7,8, ha acabat amb la vida de milers de persones. Milers de refugiats de Palestina a Síria s’han vist afectats. Els campaments de Lattakia, a la costa siriana, i Neirab, a prop d’Alep, són els més afectats dels 12 campaments de refugiats i refugiades de Palestina del país. S’estima que al voltant del 90% de les famílies dels campaments necessiten ajuda com a resultat del terratrèmol.

UNRWA està treballant per continuar aportant ajuda, aigua, sanejament i atenció mèdica, inclosa la salut mental, en resposta a les necessitats creixents. Hem obert les nostres instal·lacions a 700 persones però calen urgentment subministraments mèdics i articles no alimentaris (mantes, lones, matalassos i kits d’higiene). Estem proporcionant subministraments d’emergència sense descans.

Pàgina per fer donacions.

WORLDVISION

World Vision treballa a Síria des de fa molts anys i també a Turquia amb entitats sòcies. Fins ara ha estat centrada en donar suport als refugiats sirians (fa 12 anys que responen a aquesta crisi). Ja han començat a donar resposta a l’emergència amb roba d’abric, estufes i combustible pels refugis temporals que s’han anat organitzant per acollir els supervivents que han quedat sense llar.

Es poden fer donacions al web: Terremoto Siria y Turquia | World Vision. També estan recollint donacions a través del comitè de Emergencia.

Desplaça cap amunt