S’aprova una moció en suport a les mobilitzacións al Perú

El Plenari de l’Ajuntament va aprovar en la sessió celebrada el passat dijous 23 de febrer una moció en defensa de les mobilitzacions socials i per la fi de la repressió al Perú. La sessió va comptar amb la presència de la comunitat peruana del municipi, peruans i peruanes autoconvocats, que va agafar la paraula per defensar la moció i denunciar la gravetat de la repressió que s’està vivint en el país. 

La moció explica com les mobilitzacions socials que s’estan produint al Perú des de fa algunes setmanes,  han deixat escenes molt preocupants de vulneracions dels drets humans de la població civil mobilitzada protagonitzades per les forces de seguretat.

D’aquesta manera, es recull la denúncia feta per organitzacions de defensa dels drets humans peruanes i internacionals, com Amnistia Internacional i Sindicalistes Solidaris , sobre la mort d’unes cinquanta persones, entre les quals set menors d’edat i personal mèdic; i més de sis-centes persones ferides, incloent-hi reporters internacionals i premsa independent, així com centenars de casos de saqueig de locals sindicals, detencions il·legals, tortures, intimidació i intents de falsejar proves per a inculpar la població mobilitzada d’actes delictius. 

Les forces armades i la policia nacional del Perú estarien fent ús de foc real directament contra el cos dels manifestants, incloent-hi perdigons i bales expansives del tipus dumdum, sense ajustar-se als principis de legalitat, necessitat i proporcionalitat que regeixen l’ús d’armament letal.A més, la declaració d’estat d’emergència a múltiples regions del Perú ha significat la suspensió de drets constitucionals per a la població i l’increment de la repressió.Donada la Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya en defensa de les mobilitzacions socials i per la fi de la repressió al Perú , del passat 24 de gener de 2023.

Peruans i peruanes autoconvocats intervenen en la sessió del Ple per defensar la mocio.

En la moció l’Ajuntament acorda expressar la solidaritat amb totes les víctimes de la repressió i les denúncies per violacions de drets humans per part de les forces de seguretat peruanes així com la preocupació amb la manca de garanties de la població civil per a exercir el seu legítim dret a la protesta pacífica , reconegut per la Constitució peruana.Segon. També expressa la necessitat de complir i fer complir estrictament la Carta internacional de drets humans, i la condemna de qualsevol mena de violència, tot instant els organismes competents a investigar totes les denúncies de violacions de drets humans de manera seriosa, imparcial i efectiva en un temps raonable.

Amb aquesta moció des de l’Ajuntament de Sant Boi es dóna suport a la crida per una resolució pacífica i democràtica urgent de les mobilitzacions , amb la participació directa de la població, i a la instauració d’una estabilitat democràtica que garanteixi el respecte dels drets humans i la resposta a l’emergència social, econòmica i política que viu el Perú.

Per últim, l’Ajuntament acorda instar el govern de l’Estat a anul·lar els contractes de subministrament de material antiavalots a l’Estat peruà i, en paral·lel,  al Govern de la Generalitat a ampliar els programes de cooperació per a la protecció de la població víctima de violacions de drets humans, per mitjà de projectes finançats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Desplaça cap amunt