Ucraïna, 1 any de guerra

El 24 de febrer de 2022, Rússia va iniciar una ofensiva militar contra Ucraïna, que va desplaçar més de 8 milions de persones arreu d’Europa, i que a dia d’avui fa que hi hagi 4.850.464 persones refugiades ucraïneses inscrites en programes de protecció temporal o programes nacionals de protecció de països europeus (ACNUR, 2023). 

La guerra encara continua activa, en un context d’escalada bèl· lica que cada dia fa augmentar el nombre de víctimes, i amb un gran impacte a escala global. Des de l’inici del conflicte, Sant Boi de Llobregat ha desplegat una estratègia per fer front a l’emergència i donar resposta als milers de persones que han arribat a les nostres fronteres cercant refugi. Un any després, recordem les principals accions. 

Sant Boi ciutat compromesa

El mateix dia de l’inici de la guerra, el ple de l’Ajuntament de Sant Boi va aprovar per unanimitat una declaració institucional en suport de la població ucraïnesa i en contra de la guerra. Uns dies després va ser la ciutadania qui va sortir als carrers per demanar la fi del conflicte en dues concentracions consecutives a la plaça de l’ajuntament els dies 28 de febrer i 1 de març, que després van traslladar-se a Barcelona el dia 2 de març a la manifestació convocada sota el lema “Aturem la Guerra”. 

Els actes de denúncia de la situació van continuar el 9 de març, amb la convocatòria d’una concentració silenciosa a la plaça de l’ajuntament, i amb l’organització de la jornada “35 dies de guerra” el 10 de març, just quan es complia un mes de l’inici del conflicte. 

A l’acte hi van participar Victòria Planas, responsable de l’Àrea d’Emergència, Refugi i Unitat d’Avaluació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament; Jorge Jarillo, director en funcions de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat; Joan García, membre del Comitè Provincial de la Creu Roja i Lyudmyla Eherasimova, membre de la comunitat ucraïnesa de Sant Boi. Amb totes elles vam parlar sobre la situació que es vivia en aquell moment al país, l’emergència humanitària que va desencadenar la guerra i com s’estaven articulant respostes a nivell institucional, social i ciutadà per atendre aquesta crisis humanitària.

Sant Boi ciutat solidària

Ràpidament, també es va contactar amb la comunitat ucraïnesa que ja vivia a Sant Boi per acompanyar-la els primers dies del conflicte. El 4 de març es va organitzar una trobada amb les persones ucraïneses residents a la ciutat per explicar l’estratègia que s’impulsava com a ciutat per donar resposta a l’emergència, i compartir els recursos i serveis disponibles en termes d’assessorament i acompanyament jurídic sobre protecció internacional. També es van iniciar accions per sensibilitzar sobre la millor manera de canalitzar l’ajuda i contextualitzar la situació a territori, per fer arribar els recursos amb major eficiència.

Alhora, es van començar a treballar per per canalitzar la solidaritat de la ciutat amb la població afectada. L‘Ajuntament de Sant Boi va fer una aportació econòmica de 3.295,89€ a la campanya d’emergència del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Finalment, la campanya del FCCD ha recaptat més de 740.000 € que han servit i serveixen per treballar tant dins del mateix país com a la frontera i països veïns com Polònia, en matèria d’ajuda d’emergència, però també d’acollida i suport logístic. 

La ciutadania de Sant Boi també va organitzar-se proposant diferents campanyes de solidaritat, que es van anar articulant en funció dels oferiments i les necessitats que anaven sorgint a terreny. En aquesta direcció, del  26 de març al 3 d’abril, les entitats esportives de Sant Boi, amb la col ·laboració de l’Ajuntament, van participat en una campanya per recaptar fons en solidaritat amb la població víctima del conflicte armat a Ucraïna. A les competicions dels caps de setmana i als entrenaments es van instal· lar urnes on es van recollit els donatius. En total la recaptació va ser de 3.294 € que es van aportat a la campanya de Creu Roja en suport a Ucraïna.

D’altra banda, i seguint les recomanacions del Govern de Catalunya i les entitats especialitzades en l’ajuda humanitària i d’emergència, des de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat es va incidir per recordar que la forma més efectiva de canalitzar l’ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny o en la defensa del dret d’asil.

Tot i així, des de l’Ajuntament es va donat suport a la iniciativa que va coordinar l’Associació de Voluntariat de Protecció Civil de Sant Boi de Llobregat els dies 3, 4 i 5 de març (en horari de matí i tarda) per recollir aliments, productes d’higiene personal i materials de primers auxilis adreçats a la població víctima del conflicte armat d’Ucraïna.

Entre els dos estands ubicats a la plaça Catalunya i a la plaça de la República (Mercat de la Muntanyeta), es van recollit 11.950 kg de productes, i es van realitzar 3 viatges al magatzem logístic a Sant Fost de Campcentelles per traslladar tot el material al Consolat d’Ucraïna a Barcelona per l’enviament a la frontera de Polònia i Ucraïna, després d’haver estat revisat, classificat i empaquetat, especialment el material sanitari i medicaments, supervisats per personal amb formació sanitària:

  • 10.150 Kg d’aliments.
  • 600 Kg de material d’higiene.
  • 500 Kg de bolquers.
  • 400 Kg de roba.
  • 300 Kg de material sanitari i medicaments. 

Alguns centres educatius i les associacions de famílies també van impulsar algunes campanyes per vehicular l’ajuda a l’inici del conflicte.

En situacions com aquesta, la sensibilització i l’educació per la solidaritat també són eines imprescindibles per poder comprendre la realitat en tota la seva complexitat. Per això, més enllà de les campanyes econòmiques i de recollida de materials, també es va elaborar un banc de recursos educatius sobre pau i refugi, especialment dirigits a les escoles i centres d’educació no formal, per poder treballar aquests temes a l’aula. 

La Solidària del mes d’abril, el butlletí de cooperació, solidaritat i pau, es va centrar en la situació a Ucraïna. El número va recollir les entrevistes a alguns dels agents que en aquell moment seguien l’emergència sobre terreny, com són Creu Roja i el Fons Català de Cooperació al Desenvolpament, i també recollir la veu de la comunitat ucraïnesa de la nostra ciutat, amb la participació de Lyudmila Eherasimova: Solidària 37. Sant Boi Compromesa amb Ucraïna.

14 escoles i més de 600 alumnes de la ciutat van participar al projecte de commemoració del Dia Mundial de les persones Refugiades 2022, que va centrar-se justament en la reflexió sobre el desplaçament forçat al que es veuen avocades milions de persones arreu del món. L’acció #Desplaçades va acabar amb una instal·lació artística el 20 de juny a la Plaça de l’Ajuntament. 

Sant Boi ciutat acollidora

Davant la situació de desplaçament forçat generada per la guerra, des de l’Ajuntament s’ha estat treballant per facilitar la informació i l’acollida a la població ucraïnesa, a través de lhabilitació d’un micro-site amb informació actualitzada sobre l’acollida. Al mateix temps, va ser clau l’articulació entre els diferents serveis municipals i les entitats especialitzades per garantir l’acollida de les persones que han anat arribant. 

Així, a partir de l’empadronament les persones acollides han tingut accés als altres serveis municipals, entre ells l’escolarització dels infants. En aquest context, el Punt d’Informació i Orientació sobre protecció internacional, gestionat per la CCAR, ha facilitat informació especialitzada sobre la protecció internacional i els recursos existents al territori.

D’altra banda, com un dels compromisos que reivindiquen el municipi com a Ciutat Refugi, i alineat amb el recentmen aprovat nou pla local d’acollida 2022-2026, el 10 de novembre de 2022 Sant Boi va inaugurar un Centre d’Acollida per a Persones Refugiades. El projecte s’ubica en les instal· lacions de Benito Menni, que ha cedit l’espai per tal de poder iniciar el projecte, i està gestionat per Creu Roja, dins del programa estatal d’acollida, amb una capacitat de fins a 36 places. L’obertura del centre també ha comptat amb l’aportació de la Fundació Rotary, qui ha proporcionat el nou mobiliari. El centre es destinarà de forma preferent a dones i infants, inicialment d’Ucraïna.

Aquest divendres, 24 de febrer, en motiu del primer any des de l’inici de la guerra a Ucraïna, des de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) y la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), s’insta als ajuntaments i consells comarcals a unir-se en aquest clam a favor de la pau i el cessament del conflicte bèl·lic a Ucraïna. 

A Sant Boi tornem a expressar el nostre compromís contra la guerra. Ahir amb la concentració convocada per la societat civil santboiana. Avui, un any després de la invasió, amb la concentració silenciosa proposada des de les entitats municipalistes. Us esperem a la plaça de l’Ajuntament a les 12 hores.

Desplaça cap amunt