“Defensem qui defensa”. Els fòrums d’alumnes posen el punt final a la XII edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

550 alumnes d'ESO i Batxillerat dels instituts de Sant Boi acompanyen a les defensores de la gira de tardor als fòrums presencials

Ciutats Defensores dels Drets Humans tanca una nova edició tornant a recuperar els espais de diàleg i intercanvi d’experiències en format presencial. Dues gires, a la primavera i a la tardor, que han acostat els testimonis de diverses defensores i defensors dels Drets Humans, en una edició que s’ha centrat en les lluites per la defensa de la terra i el medi ambient, de les dones i el col· lectiu LGTBIQ+, del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades. 

Si bé a l’abril ja vam tenir la visita de la defensora Morena Herrera, la gira de tardor ha arribat amb més força a la ciutat, amb la visita de 4 defensores dels drets humans que s’han sumat a diverses activitats de la ciutat.

Com ja es tradició, el Barrejant és un dels espais de trobada amb el projecte CDDH, esdevenint una molt bona oportunitat per generar espais d’intercanvi amb la ciutadania. Així, sumant-se a l’acte d’inauguració que va donar el tret de sortida a la programació de la 27a edició de la Trobada de la Solidaritat de Sant Boi, el passat divendres 7 d’octubre, la taula rodona “Per la Vida: Digna i Justa!” va comptar amb la participació de les Defensores de Drets Humans Genith Quitiaquez (colombiana amb llarga trajectòria en  justícia indígena i construcció de la pau des d’una perspectiva de gènere i indígena) i Mª Teresa Montaño (periodista d’investigació mexicana centrada en l’àmbit de la corrupció, i actualment acollida al programa ‘Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic’), i moderada per la periodista especialitzada en drets humans Particia Simón 

Tancant la gira de tardor, els dies 10 i 11 d’octubre van tenir lloc els fòrum d’alumnes, on estudiants d’ESO i Batxillerat comparteixen un espai de debat i conversa amb les defensores. Dilluns va ser el torn de Lorraine Leete ( advocada i coordinadora del Legal Centre Lesvos) i Mª Teresa Montaño, qui novament va tornar a la ciutat, aquest cop per compartir amb els i les joves. Més de 400 alumnes dels Instituts Marianao, Joan Bardina, Pedagogium Cos i Rafael Casanova van omplir dos cops el teatre de Can Massallera, on després descoltar les experiències de les activistes van poder traslladar les seves preguntes. 

Dimarts vam rebre a la defensora Lucinda Evans (activista sud-africana pels drets de les dones, infants i persones LGTBI), que es va trobar amb 100 estudiants de batxillerat de l’Institut Camps Blancs i el Col· legi Sant Josep, en un diàleg que més enllà d’explicar la seva gran trajectòria va convidar-los a reflexionar sobre l’activisme i la solidaritat, així com quin és el seu paper com a joves en la transformació de les desigualtats i defensa dels drets humans, que pot començar a les mateixes aules. 

Els tres fòrums, a més, van comptar amb la participació del grup de l’Aula Oberta de Teatre Social “Els Inestables”, que van preparar tres petites peces teatrals per contextualitzar els debats creades específicament per als fòrums a partir de la feina de cada defensora. D’altra banda, a més de l’assistència als fòrums amb les defensores, els alumnes han participat en tallers dinamitzats per l’Institut Diversitas, per tal de treballar amb més profunditat les diferents temàtiques prèvia i posteriorment a les trobades.

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans va néixer al 2013 sota l’impuls de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat amb l’objectiu de donar suport a defensors i defensores dels drets humans i donar a conèixer les seves lluites i les causes estructurals dels conflictes a la ciutadania. En els seus 9 anys de trajectòria ha anat sumant col· laboradors, fins arribar als 28 municipis que avui en formen part juntament amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) que actualment coordinen el projecte, i altres com la Diputació de Barcelona, l‘Institut de Drets Humans de Catalunya, l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Casa Amèrica Catalunya, l‘Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i el Fòrum de Síndics i Síndiques Defensors i Defensores Locals de Catalunya

Qui són les defensores que han participat a la gira de tardor a Sant Boi ?

LUCINDA EVANS

Lucinda Evans és una reconeguda activista sud-africana, una de les cares visibles de la lluita contra les violències masclistes que impacten les vides de dones, infants, i persones LGTBIQ+. Des de Lavender Hill, una comunitat formada a la perifèria de Ciutat del Cap durant l’apartheid com a resultat de la segregació, treballa de manera insistent per fer valdre els drets humans de les persones que l’envolten.

L’any 2008 va posar en marxa l’organització Philisa Abafazi Bethu (PAB, Guarir les nostres dones), una entitat sense ànim de lucre que promou l’empoderament de les dones i la protecció d’infants i joves.

MARIA TERESA MONTAÑO

María Teresa Montaño Delgado és periodista, directora del portal “The Observer, periodismo y verificador del Discurso Público” (Toluca, Estat de Mèxic). Ha treballat en diversos casos de fabricació de culpables i sap com funciona l’engranatge de l’assenyalament.

En 30 anys a l’ofici, Teresa Montaño ha fet carrera a l’Estat de Mèxic, un dels més corruptes del país, segons les estadístiques oficials. Després d’haver estat acomiadada de El Heraldo de México —anteriorment també havia treballat per a El Universal, El Financiero, Milenio o Notimex— per destapar els vincles d’aquest diari amb xarxes d’automòbils de luxe pagats amb fons públics, ara treballa com a col· laboradora de la revisita Proceso. 

LORRAINE LEETE

Lorraine Leete és advocada i coordinadora del Legal Centre Lesvos, una organització que, des del 2016, ofereix informació i assistència legal i gratuïta als i les migrants que arriben per la via marítima a l’illa de Lesbos. A més d’aquest servei legal, el Legal Centre Lesvos també documenta les violacions de drets humans a la frontera entre Grècia i Turquia.

M’he unit a altres advocats i advocades que havien treballat anteriorment a Calais amb temes migratoris i vam decidir muntar el Legal Centre Lesvos amb l’objectiu de donar suport a aquelles persones que arribaven des de Turquia”. I és des d’allà des d’on intenta posar, juntament amb l’equip legal que coordina, una mica de llum a les ombres d’aquesta realitat. 

 

GENITH QUITIAQUEZ

Genith Quitiaquez és agrònoma i professional de dret propi i legislació indígena. Una activista de fermes conviccions. Amb estudis de Gènere i Justícia Transicional al seu currículum, forma part de la Coordinación Nacional de Mujeres Indígenas de Colombia (CONAMIC) —organització que reuneix representants pertanyents a deu ètnies diferents del país— i pertany al col·lectiu de pensament Dones, Pau i Seguretat. També és integrant del grup assessor de la societat civil d’ONU Dones a nivell nacional i forma part de la Organización Indígena Mitxa, Autoridades Indígenas de Colombia (AICO).

Al llarg de la seva carrera com a activista s’ha format i ha liderat iniciatives sobre justícia indígena i construcció de la pau des d’una perspectiva de gènere i indígena.

Desplaça cap amunt