Sant Boi destina la recaptació del sopar de la cooperació i la venda d’obsequis del Barrejant 2022 a les nenes i les dones afganeses

La recaptació de la ciutadania de Sant Boi durant el Barrejant s’ha materialitzat en una aportació de 952,20€ al projecte del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament 3707  “Projecte d’atenció a les necessitats bàsiques (educatives, psicosocials, alimentàries, de salut, etc.) de les dones i nenes afganeses”. Un projecte liderat per l’Associació Ponts per la Pau, de l’activista afganesa Nadia Ghulam.

Cada any el Barrejant, la trobada de la solidaritat de la ciutat, destina tota la recaptació d’algunes activitats específiques de la programació en donar suport a algun projecte de cooperació a través del FCCD. 

Aquesta edició ha permès, d’una banda, recuperar el tradicional sopar de la cooperació i la solidaritat santboiana de manera presencial, on han participat gairebé 100 persones de les entitats de la ciutat així com ciutadania en general. D’altra banda, les pochettes ‘Origen’, un estoig confeccionat artesanalment per Ndao, cosidor a Mbour, Senegal, i vinculat als projectes de Proactiva Open Arms, han estat l’obsequi del Barrejant 2022

Totes dues iniciatives han servit per recaptar els fons que finalment s’han aportat des de l’Ajuntament de Sant Boi al projecte del FCCD, i que any rere any permeten donar suport a diferents projectes vinculats amb el lema del Barrejant. 

En què consisteix el projecte?

Ponts per la Pau ha desenvolupat el projecte a Kabul, Baghlan i Nangarhar on s’ofereixen espais de protecció i seguretat perquè les persones titulars de drets -dones, joves i nenes en situació de vulnerabilitat- puguin sentir-se protegides mentre que, alhora, es creen espais on es poden trobar amb persones del grup d’iguals, fet que suposa un intercanvi de coneixements, experiències, inquietuds, entre d’altres.

Aquests serveis es complementen donant cobertura a les necessitats materials i psicoemocionals bàsiques amb la finalitat que millori la seva salut mental i emocional com a conseqüència de la situació multitraumàtica en la qual es troben. Per exemple, amb ajuts per obtenir medicaments, cobertura de l’alimentació bàsica, derivació a serveis mèdics especialitzats, establiment d’un programa de suport psicosocial individualitzat i centrat en la persona, que inclou també la formació del personal del projecte, entre d’altres. 

Així, l’objectiu general del projecte és ajudar a reduir la vulnerabilitat i alleugerir el patiment de dones, joves i nenes afganeses que es veuen afectades negativament per la crisi global del país. La població destinatària directa són dones (adultes i joves) i nenes de Kabul, Baghlan i Nangarhar, en situació d’extrema vulnerabilitat, com ara dones soles i/o amb fills/es al seu càrrec, vídues, víctimes de violència de gènere, desplaçades internes per la guerra, amb diversitat funcional, sense llar, amb malalties cròniques i/o greus, entre altres.

Per què aquest projecte?

La complexa catàstrofe humanitària de l’Afganistan està marcada per restriccions específiques de gènere que impacten directament la capacitat de dones, joves i nenes per exercir els seus drets. Les dones i les nenes afganeses s’enfronten a vulnerabilitats i riscos únics, ja que la desigualtat de gènere està entreteixida amb la dinàmica dels conflictes i les necessitats humanitàries. Reconèixer com la desigualtat de gènere està donant forma a la crisi humanitària actual és essencial: sense una lent de gènere es corre el risc d’exacerbar formes preexistents de desigualtat en lloc de crear vies per garantir que ningú no es quedi enrere.

Aquest projecte és una transformació de les activitats que realitzava fins a l’agost de 2021 l’entitat a l’Afganistan, principalment a Kabul. Fins aleshores, Ponts per la Pau duia a terme activitats d’apadrinament amb joves i nenes a l’àmbit educatiu i/o escolar, per donar suport a la seva educació i per alleujar aquelles famílies que no podien permetre’s pagar l’educació de les seves filles (o que directament prioritzaven els fills). Amb l’arribada al poder dels talibans l’agost de 2021, aquest projecte deixa de ser viable i l’entitat passa a respondre a les noves necessitats i demandes de la població afganesa, en clau d’emergència i d’ajuda humanitària per tal de cobrir les noves prioritats de les titulars de drets quant a alimentació, sanitat, llar, educació, entre altres.

A aquesta situació, cal afegir-hi l’impacte, el dia 22 de juny a primera hora del matí, d’un devastador terratrèmol de magnitud 5,9 a l’Escala de Richter, el qual va sacsejar els districtes de Gayan (sent la zona més afectada), Barmala, Naka i Ziruk a la província de Paktika, així com el districte de Spira a la província de Khost a l’Afganistan. El terratrèmol es va sentir a les províncies veïnes com Kabul, així com al Pakistan, l’Iran i la Índia. Un desastre és la combinació d’un fenomen natural i una situació de vulnerabilitat.

Desplaça cap amunt