Solidaritat davant la crisi humanitària generada pel terratrèmol a Marroc

El terratrèmol de magnitud 6.8 MW i les diverses rèpliques que divendres a la nit van sacsejar el Marroc han generat una crisi humanitària al país però també una onada de solidaritat amb el poble veí. Davant aquests terribles aconteixements, des de primera hora de dissabte des de l’Ajuntament es va expressar el condol per totes les víctimes i persones afectades  i es va establir un diàleg amb la comunitat i entitats marroquines locals per col·laborar en l’emergència. Així mateix, es va donar a conèixer el compromís de fer una aportació econòmica a la crida engegada el mateix dissabte pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per sumar en l’esforç de reconstrucció i de suport a la població civil afectada. Diumenge a les 12h  en el minut de silenci  convocat per l’Ajuntament, representants del Consistori, de les entitats de la ciutat i de la població  van omplir  la Plaça de l’Ajuntament per expressar el seu condol i la solidaritat davant aquesta crisi humanitària.

El terratrèmol al Marroc

El terratrèmol, el més gran que mai s’hagi registrat al Marroc, va tenir el seu epicentre a 80km de Marrakech, a la localitat d’Ighil, a la província d’Al Haouz, una regió rural en ple Atles marroquí.  De moment, mentre continuen les tasques de desenrunament, el balanç oficial a 11 de setembre és  de 2681 víctimes mortals i 2501  persones ferides.  Durant les primeres hores, els supervivents van pasar la nit al ras per por de noves rèpliques. Mentrestant, i davant de la lentitud i dificultats d’arribada dels equips d’emergència estatals, la població es va començar a autorganitzar per desenrunar, allliberar les persones atrapades entre les runes i assistir els ferits. També a donar sant en una gran campanya de recollida organitzada a nivell estatal. Fins dilluns 11 de setembre no ha arribat la petició oficial del Govern de Marroc d’enviament d’ajuda humanitària i algunes iniciatives de rescat han hagut de retardar la seva intervenció fins a rebre l’autorització oficial. Les cròniques que fan de la zona afectada diferents periodistes com ara l’enviat especial de La Vanguardia Xavier Aldekoa, parlen de la devastació, de la manca d’ajuda oficial en les zones aïllades però també de la capacitat d’autorganització i assistència sorgida de la pròpia població. O com ho retrata Patricia Simon en la seva crònica per La Marea sobre la dificultat que l’ajut arribi a les zones de l’Atles.

 

La crida d’emergència del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

Dissabte a primera hora, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament feia una crida als municipis i a la societat civil per col·laborar amb l’emergència posant en marxa una campanya de suport a la població afectada pel terratrèmol.  A través de l’experiència al país i dels contactes locals, dissabte al matí des del FCCD van iniciar el   procés d’identificació de les respostes d’emergència i les entitats aliades durant la fase de reconstrucció post-emergència. L’Ajuntament de Sant Boi, segons es recull en el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2023-2030 per aquest tipus de situacions, amb la voluntat de contribuir a la reconstrucció, a l’assistència a les víctimes i alleugerir l’impacte material i el patiment humà, va comunicar el  compromís de realitzar una aportació per aquesta campanya, alhora que hi demana la participació a la ciutadania.  En aquest sentit, per col·laborar-hi es poden fer aportacions a través de les següents vies: 

  • Bizum al 06974 (Concepte: Terratrèmol Marroc)
  • Transferència bancària amb el concepte Terratrèmol Marroc als comptes:
    • ES91 0182 6035 4102 0160 8531
    • ES71 2100 3200 9625 0002 9627

El minut de silenci

Diumenge 10 de setembre, el minut de silenci va congriar diversos representants del Consistori, entitats de la ciutat i ciutadania per donar suport a la població afectada.  En l’acte, presidit per l’Alcaldessa, es va llegir un manifest on s’expressa la consternació davant els fets, el condol als familiars i al conjunt del poble marroquí. La proximitat i el vincle històric que uneix Sant Boi amb el Marroc, país d’origen de molts santboians i santboianes (2351 persones que representen el 12,58% de la població de la ciutat segons IDESCAT), explica l’impacte dels fets també a nivell local. Representants d’entitats marroquines van participar en la lectura del manifest, que va anar seguida del minut del silenci i va cloure amb les paraules del imam de la mesquita de Sant Boi. En el manifest, l’Ajuntament expressa el seu  compromís per articular una resposta concertada per fer front a l’emergència i atendre la població damnificada, sumant-se a la campanya del FCCD i establint una col·laboració estreta amb entitats i representants de la comunitat marroquina santboiana i les entitats membres del Consell Municipal de Cooperació, Solidaritat i Pau. També es va fa una crida al teixit social, comunitari i econòmic i al conjunt de la ciutadania per sumar en aquest esforç d’emergència. 

Com ajudar?

Davant de situacions d’emergència i sobretot quan toquen de tan a prop és molt important reflexionar sobre la manera més eficient d’ajudar. En aquest sentit, des de primera hora del dissabte el Departament d’Acció exterior i Unió Europea va elaborar unes recomanacions per intentar canalitzar l’ajut a través de donacions i evitar les recollides de material. En la línia del que estableixen les organitzacions internacionals, en aquest document es suggereix canalitzar la solidaritat a través de les organitzacions humanitàries amb presència a la zona perquè d’un cantó es pot fer una millor identificació de les necessitats, tot garantint una adequada distribució del material i, de l’altre, l’adquisició a nivell local dels materials reverteix econòmicament sobre el teixit local. Es desaconsellen les col·lectes i els enviaments d’aliments, de materials genèrics i de medicaments, ja que corren el risc de no respondre a les necessitats sobre el terreny i de provocar problemes logístics, econòmics i ambiental.

Desplaça cap amunt